Home
Agenda
Weekenden/workshops
Muzieklessen
Beeldmuziek
Optreden
Fotoalbum
Contact

  

www.beeldmuziek.nu

 

Weekend Beeldmuziek van 5 - 7 maart 2022

voor meer info klik hier

Workshop Beeldmuziek 15 november 2022

voor meer info klik hier

 

 

Wat is Beeldmuziek?

 

Beeldmuziek is een eenvoudige, leuke en stimulerende methode om muziek te lezen zonder het gebruik van notenschrift. Het is geschikt voor harp, piano en accordeon.  

 

Waarom Beeldmuziek?

 

Veel mensen vinden het moeilijk om noten te lezen. Dit geldt zowel voor kinderen als voor volwassenen. Het ongemak en de weerstand kan zo groot zijn, dat ze besluiten om af te zien van het maken van muziek, en dat is natuurlijk jammer.

Bij het harpspelen is er nog een extra handicap. De ogen moeten regelmatig wisselen tussen de snaren en de bladmuziek. Hierdoor ontstaat al snel verwarring waar je ook al weer gebleven bent. Zelfs mensen die gemakkelijk noten lezen maar nog niet zo lang harp spelen, komen hierdoor regelmatig in de problemen.

 

Voordelen op een rijtje

Beeldmuziek …...

  • is gemakkelijk aan te leren, binnen een paar uur kun je het lezen. Blijvend!

  • ziet er uitnodigend uit, je gaat met meer plezier en sneller achter je instrument zitten

  • is heel goed met je ogen te volgen, waardoor je vloeiender kunt spelen

  • maakt het eenvoudiger om met 2 handen te spelen

  • pak je snel weer op als je een tijdje niet gespeeld hebt

  • maakt het gemakkelijker een liedje uit je hoofd te leren spelen

  • bevordert de creativiteit, je kunt je eigen beelden creëren, of zelf een patroon voor de linkerhand verzinnen

  • is heel eenvoudig te transponeren naar een andere toonsoort

  • Voor beginners is het heel geschikt, omdat er meer aandacht naar techniek en klank kan uitgaan. Bovendien een goede leerschool om later, als je wel noten wilt lezen, de patronen te herkennen.

Voor welk soort muziek is het geschikt?

 

Voor alle muziek waar geen uitgeschreven linkerhand voor nodig is. Denk aan Keltische liedjes, popsongs, Nederlandstalige (kinder)liedjes. Tevens is het een goede methode om de basistechniek aan te leren. Ook kinderen worden erg aangesproken door de vrolijke kleuren en beelden, waardoor ze eerder geneigd zijn te oefenen.

 

Bladmuziek of beeldmuziek?

 

Beeldmuziek is geen totale vervanging van bladmuziek. Het leren lezen van noten is voor mensen die complexere muziek willen spelen zeker noodzakelijk. Gelukkig spreken beide systemen elkaar niet tegen en kunnen naast en door elkaar gebruikt worden.

 

Voor wie is beeldmuziek geschikt?

Eigenlijk voor iedereen, of je nu noten leest of niet. Maar het is vooral geschikt voor mensen die willen genieten van het zelf muziek maken, de klanken van het instrument, en het spelen van eenvoudige melodieën. Dit kan natuurlijk voor jezelf zijn, maar denk ook aan mensen die werkzaam zijn in de zorg, of in de familie/kennissenkring mensen hebben die ziek zijn en steun en troost kunnen ondervinden als er harp voor ze gespeeld wordt.

 

 

 


troubadourcolumba@gmail.com